Back to cover

The World Bank Group in Ukraine, 2012–20

Огляд

Цей переклад надано лише для зручності, англійська версія є офіційною версією звіту.

Основні моменти

У рамках цього оцінювання проводиться оцінка результатів співробітництва між Групою Світового банку та Україною у період з 2012 до 2020 року з акцентом на підтримку, що надавалася у сфері врядування та боротьби з корупцією; реагуванні на кризи та забезпеченні стійкості економіки; а також енергетичної безпеки та енергоефективності.

Група Банку сприяла створенню провідних антикорупційних інституцій, просуваючи антикорупційні реформи в певних секторах (охорона здоров’я, енергетика, соціальний захист) і зміцнюючи управління державними фінансами. Водночас, відсутність безпосереднього залучення до реформування судової системи та державного управління зменшила вплив підтримки Групи Банку в рамках всього портфеля.

Група Банку була частиною міжнародної коаліції, яка допомогла стабілізувати українську економіку після кризи 2014-15 років, зробивши значний внесок у відновлення життєздатності і стабільності банківської системи та зміцнення технічного та інституційного потенціалу Національного банку України та Фонду гарантування вкладів. Міжнародна фінансова корпорація зробила важливий внесок у розвиток корпоративного управління та управління ризиками у фінансовому секторі. Однак, незважаючи на істотне зміцнення макроекономічних основ, економіка України, як і раніше, стикається з цілою низкою ризиків, посилених пандемією коронавірусу (COVID-19).

Група Банку допомогла поліпшити управління енергетичним сектором і створити інституційні механізми для підвищення енергоефективності, в тому числі зігравши важливу роль у поділі монополії на природний газ, відіграючи провідну роль у діалозі щодо реформування тарифів і субсидій і допомагаючи диверсифікувати джерела енергопостачання. У той же час реформи, підтримувані Світовим банком, не призвели до значних приватних інвестицій в модернізацію енергетичної інфраструктури або відчутного поліпшення обслуговування споживачів.

Основні уроки, визначені за результатами цього оцінювання, включають (i) постійне залучення, навіть у часи слабкої зацікавленості у реформах, а також розуміння та проведення аналітики інвестиційної ситуації в країні дозволили Групі Банку швидко долучитися до надання підтримки, коли з’являлося політичне вікно можливостей; (ii) відсутність безпосереднього залучення до реформування судової системи послабило вплив реформ в інших сферах, включаючи фінансовий сектор і боротьбу з корупцією. В очікуванні значного залучення до діяльності в Україні, відразу після припинення військової агресії, Банку доцільно було б інвестувати більше коштів у поглиблення свого розуміння зв’язків між конкретними недоліками в системі правосуддя і здатністю України домагатися прогресу в досягненні конкретних цілей в області розвитку; (iii) інформування громадськості та залучення до роз’яснення причин необхідності реформ й ціни бездіяльності мають вирішальне значення для продовження реформ; і (iv) інституційні реформи, які передбачають болючі зміни для домашніх господарств, як-от підвищення тарифів, повинні супроводжуватися поліпшенням якості послуг, у тому числі інфраструктури.

У цьому Оцінюванні програми для країни (CPE) розглядаються результати співробітництва між Групою Світового банку та Україною в період 2012 -2020 років. У ньому обговорюється (i) ступінь, до якого залучення Групи Банку відповідало основним проблемам розвитку країни; (ii) внесок підтримуваної Групою Банку програми в результати розвитку; і (iii) ефективність співпраці Групи Банку з партнерами з розвитку.

В CPE також розглядаються уроки, отримані протягом минулого періоду, для покращення взаємодії у майбутньому. У цьому CPE особлива увага приділяється трьом основним проблемним питанням, з якими зіткнулася Україна протягом періоду за який проводилося оцінювання, і в яких Група Банку відіграла значну роль: врядування і боротьба з корупцією, реагування на кризу й забезпечення стійкості економіки, а також енергетична безпека і енергоефективність.

Основні проблеми та результати

Україна має значний економічний потенціал, але її економічний і соціальний розвиток за останні три десятиліття був повільним і вкрай нестійким через внутрішні чинники, зовнішні потрясіння, повільне впровадження ринкових принципів управління економікою і слабкі інститути. Багато з ключових проблем розвитку, як-от корупція, слабке врядування, відсутність енергетичної безпеки та неефективні державні послуги, зберігаються, зважаючи на те, що реформи проводилися за принципом «стоп-вперед».

Це оцінювання демонструє, що в період з 2012 по 2020 рік Група Банку допомогла Україні провести кілька важливих реформ і, в деяких сферах, закласти основи для забезпечення тривалого впливу таких реформ. До 2014 року, незважаючи на низький інтерес уряду до реформ, Група Банку інвестувала в розвиток знань про країну і місцевих партнерств, і була належним чином підготовлена до активного залучення, коли з’явилася політична можливість для реформ.

З 2014 року, після зміни уряду і подальших економічних і політичних криз, Група Банку використала можливості для значного розширення своєї діяльності і впливу на траєкторію реформ в Україні. Група Банку змогла надати ефективну підтримку уряду в стабілізації економіки і фінансового сектора, почати боротьбу з повсюдною корупцією, реформування системи охорони здоров›я та пенсійного забезпечення, а також підвищити енергетичну безпеку.

У той же час, багато проблем залишаються невирішеними. У вкрай нестабільній політичній обстановці, такій як в Україні, важко оцінити, наскільки добре політика і структурні зміни, що проводяться за сприяння Групи Банку, допоможуть у протистоянні геополітичним ризикам, тиску з боку впливових кіл і змінам у виборі українського народу і його лідерів. Економіка України залишається вразливою до макроекономічних і політичних ризиків, що посилюються невизначеністю, пов›язаною з пандемією COVID-19. Інтереси впливових кіл, як і раніше, доволі потужні, а популістський тиск з метою зміни політики посилився, що уповільнює прогрес і ставить під сумнів довіру до прихильності уряду боротьбі з корупцією і сталість багатьох реформ, підтримуваних Групою Банку.

Деякі з важливих реформ, підтримуваних Групою Банку, ще не принесли відчутних результатів для населення. Наприклад, створення нових антикорупційних установ на високому рівні не призвело до збільшення числа судових переслідувань або зміни ставлення суспільства до повсюдної корупції. Аналогічним чином, значні інституційні та структурні реформи в енергетичному та соціальному секторах (наприклад, охорона здоров›я та пенсійне забезпечення), хоча і були важливі для врегулювання податково-бюджетної кризи та скорочення можливостей для корупції, не призвели до збільшення приватних інвестицій в інфраструктуру або поліпшення послуг. Недостатня увага до важливих стимулюючих напрямків, які матимуть системний вплив, як-от судова реформа та реформа державного управління, також підірвала вплив прогресу в декількох сферах.

Внесок Групи Світового банку

Реагуючи на політичну ситуацію, що змінилася після 2014 року, Світовий банк розширив своє залучення до реформи врядування і допоміг уряду створити правові та інституційні основи для підвищення прозорості та боротьби з корупцією. Світовий банк також підтримав секторальні програми реформ (охорона здоров›я, енергетика, банківська діяльність) для просування антикорупційного порядку денного, в тому числі за допомогою реформи тарифів і субсидій в газовому секторі, модернізації банківського нагляду і зусиль з дерегулювання для зниження адміністративних бар›єрів для малих і середніх підприємств. У той же час, ефективність і сталість підтримуваних Світовим банком реформ у сфері врядування й боротьби з корупцією, як і раніше, послаблюються недоліками загальної якості державного управління і відсутністю прогресу в реформуванні судової системи.

Група Банку була ключовим партнером у наданні допомоги Україні в подоланні важкої економічної кризи 2014-15 років, спричиненої потрійним шоком від революційної зміни уряду, конфлікту на сході України і слабкого зовнішнього середовища. Група Банку приєдналася до міжнародної коаліції з надання допомоги Україні шляхом підтримки політичних реформ, необхідних для стабілізації та відновлення економічного зростання. Значні обсяги кредитування Міжнародного банку з реконструкції та розвитку (поряд зі значно більшими пакетами допомоги Міжнародного валютного фонду та Європейського Союзу) допомогли владі скоротити значний дефіцит бюджету та платіжного балансу. Група Банку зосередилася на раціоналізації витрат, особливо в галузі соціального захисту та пенсійного забезпечення, тарифів на енергоносії та реформуванні субсидій. Постійне залучення Групи Банку до реформування фінансового сектору забезпечило ефективну і своєчасну підтримку під час кризи і допомогло покращити стабільність банківської системи. Проте, незважаючи на істотне зміцнення макроекономічних основ, економіка України вразлива до макроекономічних потрясінь, які посилюються пандемією коронавірусу (COVID-19).

Енергетичний сектор став основним чинником фінансової кризи через великий розмір субсидій на газ і збитки державної газової монополії. Основними перешкодами на шляху реформ були захоплення ринку, слабке управління сектором, недостатні інвестиції і значна залежність від транзиту газу. Група Банку надала допомогу в проведенні реформи системи тарифів і субсидій, поділі газової монополії, зміцненні інституційних механізмів сприяння енергоефективності та нарощуванні потенціалу регулювання. Однак, підвищення якості і надійності послуг, а також збільшення довіри до механізмів регулювання й інституцій, як і раніше, є недостатніми. Реформ було недостатньо для залучення приватних інвестицій на модернізацію сектора і підвищення задоволеності споживачів і розширення їхнього вибору.

Отримані уроки

За результатами CPE визначені наступні уроки:

  1. Безперервність взаємодії в періоди низького рівня зацікавленості в реформах дозволила Групі Банку швидко залучитися до діяльності, коли з›явилася можливість. Коли в уряду не було особливого бажання проводити значні політичні реформи (2012-13 роки), Світовий банк вклав значні кошти в аналіз і побудову партнерських відносин на технічному рівні уряду. Ці зусилля допомогли Світовому банку швидко відреагувати на зміну політичного керівництва.
  2. Необхідно приділяти більше уваги судовій владі, враховуючи її важливість для ефективності реформ у цілому ряді інших секторів. Цей брак уваги був особливо актуальним для ефективності антикорупційних реформ та реформ в енергетичному та банківському секторах. Вкорінені інтереси часто використовували систему правосуддя для нейтралізації впливу реформ в інших секторах, тим самим підриваючи довіру до більш широких зусиль з реформування і підтримки змін.
  3. Ефективна комунікація Світового банку за допомогою інформаційно-роз›яснювальної роботи та взаємодії з організаціями громадянського суспільства важлива для того, щоб допомогти громадськості зрозуміти необхідність реформ та ціну відмови від реформ. Хоча стратегії Групи банку передбачали широку взаємодію з громадянським суспільством і приватним сектором, їх реалізація була нерівномірною по секторах, при цьому особливо бракувало інформації про реформу банківського сектора.
  4. Інституційні реформи, які створюють додатковий тягар для громадян, повинні компенсуватися прогресом у наданні послуг. Незважаючи численні досягнення, українці, як і раніше, дуже скептично ставляться до загального прогресу і впливу реформ на їхнє повсякденне життя. Інституційні реформи, які спричиняють болючі зміни для громадян (як-от підвищення тарифів), повинні супроводжуватися поліпшенням якості послуг, у тому числі інфраструктури.